Lloyd & Aveling Park Bridge, Walthamstow, London
ImageLib_3_609_468x312_468x312.jpg ImageLib_3_613_468x312_468x312.JPG ImageLib_3_611_468x312_468x312.jpg
Location:
Walthamstow, London E17
Client:
London Borough of Waltham Forest
Architect:

Plincke

Project Manager:
Jerram Falkus Group
Value:
Not disclosed.
Background:

This new footbridge in Lloyd and Aveling Park, which is adjacent to the artist William Morris’s childhood home, has a slender profile to seamlessly connect a new, modern ‘hub’ building with a landscaped island via a medieval moat, whist limiting visual impact.

MNP designed a 15m long, flat structure with a wooden deck and elegant handrail so that the complete bridge, including the handrail, efficiently distributes forces for optimum structural performance: The final design was optimised using vibrational modelling techniques.


The aesthetic treatment was a key feature of the bridge and the detail of the handrail was developed working closely with project architects Plincke.


This project was completed in summer 2012 by contractor Jerram Falkus as part of the Parks for People programme, and was part-funded by The Heritage Lottery Fund and the BIG Lottery Fund. A new gallery, cafe, skate park, bowling green, children’s play area and landscaped garden are part of the overall improvement which will benefit the local community and bring visitors to the area.

Status:
Completed.